ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ: γιατί συμμετέχουμε στην συνεργατική οικονομία;

στις

22519335_328951710904929_131614221661634023_n

Με αφορμή την 1η έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (1-3 Νοεμβρίου 2017), στην οποία συμμετέχει η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ με περίπτερο και εκθέματα, θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για την επιλογή μας να δραστηριοποιηθούμε εκ πεποιθήσεως σε αυτό τον τομέα της οικονομίας. Τι σημαίνει για εμάς κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ή αλλιώς γιατί το συνεταιρίζεσθαι, η αλληλοβοήθεια και η κουλτούρα συνεργασίας είναι στάση ζωής.

Στην ΚΑΝΝΑΒΙΟ ιδρυτικός μας στόχος είναι η ανάδειξη και η προώθηση όλων των παραγωγικών εφαρμογών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η καλλιέργεια και η αξιοποίηση της Κάνναβης Sativa L. (THC<0,2%, για βιομηχανική και διατροφική χρήση), μέσω του συνεργατισμού και της ενεργής εμπλοκής όλων των μελών στην παραγωγική διαδικασία. Η Κάνναβη είναι ένα πολυχρηστικό φυτό με χιλιάδες εφαρμογές, πλούσιες επιχειρηματικές προοπτικές, αλλά και ακόμα πιο ανταποδοτικές κοινωνικές προεκτάσεις και οφέλη, που μπορούμε να τα διασφαλίσουμε μέσα από συνεταιριστικές δομές. Είναι ένα φυτό που από την φύση του μας καλεί σε συνεργασία για την παραγωγή του και σε πιο ηθικά μοντέλα επιχειρείν για την διάθεσή του.

Η Κάνναβη είναι ένα σχετικά εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά πιο απαιτητικό στην μεταποίηση φυτό, το οποίο δίνει στον καθένα/ καθεμία την δυνατότητα να το παράξει και να καλύψει ένα μεγάλο εύρος από καθημερινές πρώτες ανάγκες όπως είναι η τροφή, η στέγαση, η ένδυση, η ενέργεια, κα. Με την Κάνναβη οδηγό μπορούμε όλοι μας να εκπαιδευτούμε πάνω σε ζητήματα οικιακής αυτάρκειας και βιωσιμότητας, να καλύψουμε άμεσες ανάγκες όχι μόνο για να επιβιώσουμε αλλά και για να βιοποριστούμε, αφού μας δίνει την δυνατότητα της εμπορικής εκμετάλλευσης της αγροτικής πρώτης ύλης (πχ, σπόρια, άχυρο, ανθοί, ίνα), και των μεταποιημένων προϊόντων (πχ σπορέλαιο, αλεύρι, εκχυλίσματα, αλλά και μονωτικά και κατασκευαστικά υλικά, βιοπλαστικά κλπ).

Σαν αγροτικό προϊόν έχει σταθερά αυξητική ζήτηση, υψηλή παραγωγική προστιθέμενη αξία και δυνατότητα διείσδυσης σε πολλούς οικονομικούς τομείς, ενώ σαν τελικό (επεξεργασμένο) προϊόν έχει πολύ ικανοποιητική πρόσοδο. Είναι ένα φυτό που ευνοεί την συνεταιριστική καλλιέργεια και μεταποίηση, καθώς αξιοποιείται ολόκληρο (ακόμα και οι ρίζες) και μπορεί να γίνει χιλιάδες προϊόντα. Η απαιτητική επεξεργασία και τα διάφορα στάδια παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στους καταναλωτές προϋποθέτουν την συνεργασία πολλών συντελεστών (καλλιεργητές, μεταποιητές, μεταπράτες, διανομείς, διαχειριστές, πωλητές) με διαφορετικές και συμπληρωματικές ειδικότητες.

Από τα αρχαία χρόνια άλλωστε την Κάνναβη την καλλιεργούσαμε και την επεξεργαζόμασταν με την ενεργή συμμετοχή όλης της κοινότητας, σε ένα πλαίσιο συνδεδεμένο με την κουλτούρα της αλληλοβοήθειας, της ανταλλαγής και της αλληλεγγύης για να πάρουμε τους πολύτιμους καρπούς (ίνα, σπόρο).

18403226_910562402420234_8126611866353481305_n

Η Κάνναβη ως μια ανθεκτική, ανανεώσιμη και βιοδιασπώμενη πρώτη ύλη, έχει μεγάλο κύκλο ζωής και μπορεί να αντικαταστήσει πολλά συνθετικά προϊόντα (πχ πλαστικά), ό,τι κατασκευάζεται από ξυλεία (πχ νοβοπάν) και χαρτοπολτό (πχ χαρτί υγείας ή χαρτονομίσματα) που προέρχονται από (εκατομμύρια) κομμένα δέντρα, αλλά και ό,τι παράγεται από το βαμβάκι (που απαιτεί 4 φορές περισσότερο νερό για την μισή στρεμματική απόδοση και πολλά χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα). Ένας καρπός που μπορεί να αποτελέσει την οικολογική σωτηρία του πλανήτη δηλαδή, αν τον εκμεταλλευτούμε με σύνεση υπό αυτό το πρίσμα. Είναι μεν μια εκτατική καλλιέργεια, αλλά δεν καταλαμβάνει εκτάσεις από την διατροφή, καθώς παρέχει τροφή η ίδια όπως και την δυνατότητα στους αγρότες για συνδυαστική παραγωγή (πχ για σπόρο και για ίνα).

Επειδή η Κάνναβη συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση των εδαφών από τη ρύπανση, δεν χρειάζεται χημική φυτοπροστασία και λίπανση, και απορροφάει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, είναι μια ιδανική καλλιέργεια για την μετάβαση από την συμβατική στην βιολογική γεωργία και την αύξηση των βιολογικών εκτάσεων. Επίσης επειδή είναι ένα σχετικά εύκολο στην καλλιέργειά του φυτό δίνει την δυνατότητα σε μη επαγγελματίες αγρότες να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τον μεταποιητικό τομέα αφού προσφέρει μεγάλο εύρος επιλογών -από την διατροφή και την ένδυση μέχρι την ενέργεια και τα κατασκευαστικά- και καλύπτει πολλές δεξιότητες.

Γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την βιώσιμη μετάβαση από τον αστικό τρόπο ζωής, την κατανάλωση και την παροχή υπηρεσιών, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την αποκέντρωση και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Είναι επίσης μια πολύ καλή προοπτική για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε παραγωγικούς τομείς. Υπολογίζουμε ότι περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα και έμμεσα από την δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανικής Κάνναβης στην Ελλάδα, αρκεί να αποτελέσει αναπτυξιακή προτεραιότητα, αρκεί να θέλουμε να δώσουμε λύσεις.

Ζούμε σε ένα πλανήτη με περιορισμένους φυσικούς πόρους και αυξημένες πιέσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (βλ. ρύπανση και κλιματική αλλαγή), που χαρακτηρίζεται από υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, από εγκατάλειψη της υπαίθρου και των αγροτικών δραστηριοτήτων, καθώς και από έντονες κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια και ανεργία.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε πάνω στη Γη, πρέπει να αναζητήσουμε παραγωγικές λύσεις (όπως η Κάνναβη) που απαντάνε με λογικό, βιώσιμο και ουσιαστικό τρόπο στα σύνθετα προβλήματα (πλανητικά και τοπικά), χωρίς να υπονομεύουν περαιτέρω το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Θα πρέπει η παραγωγική και επιχειρηματική μας δραστηριότητα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις, να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα επιχειρείν που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που δεν σπαταλάει τους φυσικούς πόρους και δεν δημιουργεί ανισότητες. Που δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη και το μοίρασμα, που μεταλλάσσει σε τελική ανάλυση το Εγώ σε Εμείς και μετατρέπει τον ανταγωνισμό και την απληστία σε συνεργασία και ευγενική άμιλλα.

Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να αναπαράγουμε τα αίτια που προκαλούν τα προαναφερθέντα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο (παραγωγής και κατανάλωσης) που ρυπαίνει και δημιουργεί ανισότητες, από την έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης των κοινόχρηστων πόρων που δημιουργεί συγκρούσεις, αλλά και από την εγγενή δυσκολία του να συνεργαστούμε για το κοινό όφελος, ιδιαίτερα σε αυτή τη κοσμογωνιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι μη βιώσιμος γιατί σπαταλάει περισσότερους φυσικούς πόρους και ενέργεια, απ’ ότι παράγει και χρειάζεται ο πλανήτης για να συντηρείται.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας σε αυτή την κατάσταση και να δεχόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ή ότι είμαστε ιδεολόγοι επειδή θέλουμε τα αυτονόητα. Η διαρκής αναζήτηση του κέρδους και η θεοποίηση του χρήματος, η πλεονασματική παραγωγή και η αλόγιστη κατανάλωση, ο ανταγωνισμός και η επικράτηση του ισχυρού έχουν δημιουργήσει ένα καταστροφικό οικονομικό μοντέλο και ένα επιχειρηματικό πλαίσιο ασφυκτικό για τους περισσότερους, αλλά επικερδές για τους λίγους.

Όσοι δεν εκφράζονται από αυτές τις επιχειρηματικές “αξίες” ακολουθούν τον δρόμο της κοινωνικής, συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, διαμορφώνοντας ένα άλλο παραγωγικό ήθος και μια νέα ηθική στο επιχειρείν για να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. Αυτή είναι και η διαφορά από το business as usual σενάριο. Το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

20170728_163628

Όσοι ασχοληθήκαμε με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ το κάναμε εξ αρχής γιατί μας ενώνει η αγάπη για το φυτό, τις οικολογικές εφαρμογές και τις προοπτικές του, αλλά και οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη και της χώρας. Μας ενώνει επίσης η πεποίθηση ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην παραγωγική διαδικασία και το επιχειρείν, μέσα σε ένα ηθικό πλαίσιο που θα δίνει έμφαση στην ποιότητα, την βιωσιμότητα και την κοινωνική προσφορά. Μας εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό οι συνεργατικές- συνεταιριστικές αξίες της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης, της αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, της ισότητας, του μοιράσματος και της αλληλεγγύης. Θέλουμε να προάγουμε τις αρχές της αγρο-οικολογίας, της βιώσιμης οικο-ανάπτυξης και της αναγεννητικής γεωργίας, παράλληλα με καινοτόμες πρωτοβουλίες μεταποίησης, έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της Κάνναβης.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει στο εξωτερικό και έχουμε δει από κοντά πως λειτουργεί ο συνεταιριστικός τομέας της οικονομίας, πόσο δυναμικός, επικερδής και παραγωγικός είναι. Από τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς της Γερμανίας, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα ταμεία αλληλοβοήθειας της Ασίας, μέχρι τις ηθικές τράπεζες στην Ιταλία και τον συνεταιρισμό κολοσσό της Mondragon στην Ισπανία, τα παραδείγματα είναι πολλά και γεμάτα έμπνευση. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερα από 250 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν τζίρο 2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 2.6 εκατομμύρια συνεταιρισμοί σε όλο το κόσμο με περίπου 1 δισεκατομμύριο μέλη. Στην Γαλλία ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Euralis) που απασχολεί 15.000 αγρότες και 5.000 εργαζόμενους είναι από τους βασικούς παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες συνεταιρισμοί με την παραγωγή Κάνναβης.

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν η έννοια του συνεταιρισμού στην Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, ενώ ακόμα και σήμερα διάφοροι επιτήδειοι χρησιμοποιούν νομικά σχήματα ΚΑΛΟ αποκλειστικά για την “αξιοποίηση” των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινωνική συνείδηση του σύγχρονου Έλληνα φτάνει στα όρια της οικογένειας και όχι της κοινότητας, ενώ η κουλτούρα της συνεργασίας είναι πολύ περιορισμένη. Παρόλα αυτά πιστεύουμε στην δύναμη της συν-εργασίας και στο ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του για να τις αλλάξουμε τις παραπάνω παθογένειες. Είναι ένα πείραμα που οφείλουμε να το κάνουμε να δουλέψει, προσαρμοσμένο στην ελληνική κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες, σεβόμενοι το άτομο και το σύνολο ταυτόχρονα.

Πιστεύουμε ότι η υπεραξία της εργασίας πρέπει να γυρνάει στους ίδιους τους εργαζόμενους και να επανεπενδύεται στην συνεταιριστική επιχείρηση με σκοπό αφενός να απασχολούνται όλα τα μέλη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους και αφετέρου για να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να προάγει τους σκοπούς της και την κοινωνική προσφορά. Η δημοκρατική λήψη αποφάσεων, η ισότιμη συμμετοχή (μία ψήφος ανεξαρτήτου μετοχών), ο ισομερισμός των ευθυνών, της επένδυσης και του ρίσκου, καθώς και η αυτοδιαμόρφωση των εργασιακών συνθηκών είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που μας τράβηξαν σε αυτό τον τομέα.

Εκτός από την διαφορετική φιλοσοφία εργασίας από κοινού, ο συνεταιρισμός μας παρέχει μερικές πρακτικές διευκολύνσεις. Οι περισσότεροι που συμμετέχουμε είχαμε περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο για την ιδία συμμετοχή που απαιτεί η επένδυση (δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας), δεσμεύοντας ένα μικρό κεφάλαιο ο καθένας και αναλαμβάνοντας μικρό επενδυτικό ρίσκο. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα να συνθέσουμε τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας σε μια καθετοποιημένη παραγωγή που θα εκτείνεται από το χωράφι μέχρι το ράφι, θα σέβεται τον παραγωγό και τον καταναλωτή, και θα προσφέρει ποιοτικά βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

20170805_163556

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι μια μαγική λύση αλλά ένας δρόμος με ανταμοιβές και προσφορά, παράλληλα με την κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα που στον κλάδο της Κάνναβης είναι ούτως ή άλλως επικερδής. Η συνεταιριστική παραγωγή και μεταποίηση της κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς και επενδυτές, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να είναι μια αναπτυξιακή προτεραιότητα για την χώρα που θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων. Το κλίμα και η γεωμορφολογία μας το ευνοούν, η κουλτούρα συνεργασίας είναι κάτι που δουλεύεται.

Καλούμε την Πολιτεία να παρέχει κίνητρα, ένα σύγχρονο και ενημερωμένο νομικό πλαίσιο για την μεταποίηση, καθώς και εγκαταλελειμμένες ή αχρησιμοποίητες (αγροτικές και παραγωγικές) εκτάσεις για την δημιουργία συνεργατικών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων για την παραγωγή ποιοτικής Κάνναβης για βιομηχανική και διατροφική χρήση.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι Ύβρη. Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη κατάσταση μέσα από τη συνεργασία και τις συνεταιριστικές παραγωγικές δομές για την αξιοποίηση του φυτού της Κάνναβης με κάθε δυνατό τρόπο. Γιατί η Κάνναβη είναι το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη.

Μιχάλης Θεοδωρόπουλος,

Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Εφαρμογών Κάνναβης

Πρόεδρος Δ.Ε. ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ

Συνεργάτης International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI)

23030905_10155885178903139_271446725_o

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s