Μια ανάσα πριν το θερισμό 100 στρεμμάτων ελληνικής βιολογικής Κάνναβης

στις

Έφτασε η ώρα που περιμέναμε στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ. Η πρώτη, επισήμως, παραγωγή μας είναι σχεδόν έτοιμη. Εκατό και πλέον στρέμματα , είναι σχεδόν έτοιμα να μας παραδώσουν σοδειά ελληνικής, πιστοποιημένης βιολογικής, βιομηχανικής κάνναβης..

Το 2017 είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με 6 πιστοποιημένους βιολογικούς παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και με 3 συμβατικούς που μπαίνουν στην βιολογική παραγωγή για πρώτη χρονιά. Στόχος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ είναι να χρησιμοποιήσει την βιομηχανική κάνναβη ως ένα βιώσιμο εργαλείο για την αποκατάσταση των εδαφών, την μετάβαση στην βιολογική γεωργία και την αναγέννηση της οικονομίας της υπαίθρου.

Ο Παρμενίων Γάτος από την Μαγνησία, συνεταίρος στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ, έσπειρε συνολικά 65 στρέμματα στην Κοκκίνα. Από αυτά, 35 στρέμματα αφορούν την παραγωγή σπόρου και τα υπόλοιπα 30 στρέμματα την παραγωγή ανθού. Ο θερισμός του σπόρου θα ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και μετά τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει και ο θερισμός του ανθού.

Η Ασημίνα Χατζή και ο Αντώνης Τσιπιτσούδης έχουν σπείρει 12 στρέμματα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης για την παραγωγή σπόρου και θα αρχίσουν θερισμό μετά τις 10 Αυγούστου. Ο Πασχάλης Ραχμάνης από την Ανάβρα Καρδίτσας θα θερίσει 20 στρέμματα για παραγωγή σπόρου στο τέλος Αυγούστου. Την ίδια περίοδο, θα θερίσει η Γεωργία Καραγιάννη τον σπόρο από 5 στρέμματα στο Κιλκίς, ενώ ο Γιώργος Μανωλέσος στο Κορωπί και ο Νικόλας Τσαπόγας στην Πύλο θα θερίσουν από 2 στρέμματα ανθό έκαστος. Τέλος, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα θερίσουν οι συμβατικοί σε μετάβαση παραγωγοί μας: ο Κώστας Αχείλας στην Ανθήλη Λαμίας 3 στρέμματα για σπόρο, ο Δημήτρης Ζέρβας 2 στρέμματα για σπόρο στο Αυλάκι Στυλίδας και ένα στρέμμα για ανθό ο Γιώργος Κωνσταντινίδης στο Βαρικό Φλώρινας.

Γιατί ασχολούμαστε με αυτό το φυτό; Γιατί η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα πολυχρηστικό φυτό με χιλιάδες εφαρμογές που μπορεί να καλύψει πολλές από τις βασικές μας ανάγκες σε τροφή, ενέργεια, στέγαση, ένδυση, θεραπεία, με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη. Με την βιομηχανική κάνναβη μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλά από τα ρυπογόνα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και πολλά προϊόντα που έχουν σαν βάση την ξυλεία και τον χαρτοπολτό. Η βιομηχανική κάνναβη συμβάλλει στην οικολογική αποκατάσταση των εδαφών, καθώς φιλτράρει το χώμα και το νερό, ενώ οι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνει (κανναβινοειδή) έχουν θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ολόκληρο το υπέργειο μέρος του φυτού έχει πολλαπλές εφαρμογές, τίποτα δεν πετιέται ως φύρα ή απόβλητο, ενώ παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία ως γεωργικός και μεταποιητικός οικονομικός κλάδος τα τελευταία 15 χρόνια.

Γιατί λειτουργούμε ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση; Γιατί θεωρούμε ότι η συνεργατική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ο πιο υγιής τρόπος επιχειρείν, απεξαρτημένος από το υπερκέρδος και την εκμετάλλευση. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από διαμοιρασμό του ρίσκου, σύνθεση πόρων και ικανοτήτων, ενώ οιαποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά και ομότιμα. Στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ συμμετέχουν πλέον 18 μέλη-συνεταίροι από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικές και συμπληρωματικές ειδικότητες που καλύπτουν όλα τα στάδια της κάθετης παραγωγής. Η παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων από βιομηχανική κάνναβη ελληνικής προέλευσης είναι ο στόχος που μας ενώνει και μας εμπνέει.

Στον θερισμό των 30 στρεμμάτων ανθού στην Κοκκίνα Μαγνησίας θα διοργανώσουμε μια 3ήμερη ανοικτή γιορτή (harvest fest) στην οποία προσκαλούμε όποιον και όποια θέλει να συνδράμει. Επίσης θα διοργανωθεί ανοικτή ημέρα για δημοσιογράφους και ενδιαφερόμενους καλλιεργητές. Θα βγει συγκεκριμένη ανακοίνωση όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία θερισμού.

25 Ιουλίου 2017

ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ. Η βιομηχανική κάνναβη είναι το μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s