Καλές πρακτικές: Πολωνία

στις

Εθνικό νομικό πλαίσιο

Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Πολωνία ρυθμίζεται από τον Νόμο της 29ης Ιουλίου 2005 για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας. Στο κεφάλαιο 6 γίνεται αναφορά στην καλλιέργεια παπαρούνας και κάνναβης για βιομηχανικές χρήσεις. Βιομηχανική κάνναβη μπορεί να καλλιεργείται από γεωργούς που έχουν λάβει έγκριση από τις τοπικές αρχές αποκλειστικά για τις ανάγκες της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργικών, χημικών προϊόντων, κυτταρίνης, τροφίμων, καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων, κατασκευαστικών υλικών και σπόρων. Όποιος γεωργός επιθυμεί να καλλιεργήσει βιομηχανική κάνναβη πρέπει να δηλώνει ότι δεν έχει διαπράξει αδίκημα που σχετίζεται με ναρκωτικά. Η αγορά των σπόρων πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο σύμβασης με αντισυμβαλλόμενο δεόντως εξουσιοδοτημένο από τον βοεβόδα του τόπου καλλιέργειας, ενώ επιτρέπονται μόνο δύο είδη σπόρων. Η καλλιέργεια επιτρέπεται σε επιλεγμένες περιοχές και η καλλιεργούμενη έκταση κάνναβης πρέπει να δηλώνεται, ενώ η αγορά των σπόρων πρέπει να αποδεικνύεται με το κατάλληλο τιμολόγιο και την ετικέτα προϊόντος. Οι καλλιέργειες μπορούν να μεταβληθούν από τον γεωργό μετά από άδεια του βοεβόδα. Ο βοεβόδας καθορίζει τη μέγιστη έκταση που μπορεί να σπαρθεί με βιομηχανική κάνναβη στην περιοχή. Η έγκριση εκδίδεται από τις τοπικές αρχές που είναι αρμόδιες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκμετάλλευση κάνναβης. Ο βοεβόδας είναι επίσης αρμόδιος για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης της παραγωγής με τη σχετική έγκριση και δύναται να εκτελεί την εξακρίβωση αυτοπροσώπως στην τοποθεσία της καλλιέργειας, να εξακριβώνει όλα τα έγγραφα, καθώς και να καταστρέφει τυχόν παράνομη ή μη εγκεκριμένη παραγωγή.

Βιομηχανική κάνναβη μπορεί επίσης να καλλιεργείται για φαρμακευτική και βιομηχανική έρευνα. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται ειδική έγκριση από τον επικεφαλής φαρμακευτικό επιθεωρητή και στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται έγκριση από τον επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για τις ποικιλίες βιομηχανικών φυτών.

Η βιομηχανική κάνναβη στην Πολωνία

Η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείτο ευρέως στην Πολωνία μέχρι τη δεκαετία του ’90, ενώ η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή παρατηρείται τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με δεκάδες χιλιάδες εκτάρια (περίπου 30 000 εκτάρια). Παρά τις οικονομικά ελκυστικές επιδοτήσεις τη ΕΕ για την καλλιέργεια αυτή, η καλλιεργούμενη έκταση κάνναβης μειώθηκε τη δεκαετία του ’90 και παρέμεινε έκτοτε σχετικά μικρή, αν όχι ελάχιστη (μεταξύ 100 και 300 εκταρίων). Κατά συνέπεια, διατίθενται λίγα στατιστικά στοιχεία για την καλλιέργεια αυτή και δεν διατίθεται κανένα δεδομένο όσον αφορά τη συναφή βιομηχανική μεταποίηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πολυπλοκότητα της προαναφερόμενης νομοθεσίας για την εν λόγω καλλιέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Τύπο, μεταξύ 2004 και 2007 στην Πολωνία, η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείτο σε έκταση περίπου 1 300 εκταρίων. Για το 2015 η προγραμματισμένη έκταση ήταν 4 800 εκτάρια. Ωστόσο, η επιφάνεια που σπέρνεται με βιομηχανική κάνναβη αντιστοιχεί συνήθως σε ποσοστό από 8 έως 31 % των προβλέψεων των αρχών για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φυσικών Ινών και Ιατρικών Φυτών, το 2015 η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείτο μόνο σε 850 εκτάρια ενώ είχαν υποβληθεί αιτήσεις επιδότησης για 670 εκτάρια. Η Πολωνία καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη για την παραγωγή σπόρων (600-800 kg ανά εκτάριο), αχύρου (7-8 τόνοι ανά εκτάριο) και ινών (2,5-3 τόνοι ανά εκτάριο). Οι ίνες μεταποιούνται σε σχοινιά για γεωργική χρήση, σε υγειονομικά, μονωτικά υλικά, σε υλικά επίπλων, καθώς και σε σύνθετα υλικά. Χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή ενέργειας και κατασκευαστικών υλικών, μολονότι η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι ελάχιστη.

Επιπλέον, δεν αξιοποιείται η στήριξη που παρέχεται σε ομάδες γεωργικών παραγωγών καθώς, παρά τους ευνοϊκούς κανόνες, δεν υπάρχουν ομάδες παραγωγών στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης. Πρόσφατα όμως, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη βιομηχανική κάνναβη, όπως προκύπτει από πρωτοβουλίες ορισμένων επιχειρήσεων ή ομάδων παραγωγών, οι οποίες προτείνουν να αναλαμβάνουν όλες τις διατυπώσεις για λογαριασμό των γεωργών, καθώς και την αγορά των καλλιεργειών προς μεταποίηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στους γεωργούς που ενδιαφέρονται για τη βιομηχανική κάνναβη, καθώς και στην αγορά. Το γαλλικό και το βελγικό μοντέλο παραγωγής αναφέρονται ως παραδείγματα προς μίμηση.

Το Πολωνικό Επιμελητήριο Λιναριού και Κάνναβης συστάθηκε το 2002 και βρίσκεται στο Πόζναν. Το επιμελητήριο αποτελεί πλατφόρμα επιχειρηματιών, οι οποίοι ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες όσον αφορά την καλλιέργεια και τη μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης και του λιναριού. Παρέχει πληροφορίες και κατάρτιση σε θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια αυτή και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Λιναριού και Κάνναβης (CELC) που βρίσκεται στο Παρίσι.

Το Ινστιτούτο Φυσικών Ινών και Ιατρικών Φυτών, το οποίο βρίσκεται στο Πόζναν, είναι ερευνητικό ινστιτούτο που προωθεί την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την καλλιέργεια και τις μεθόδους γεωργίας και μεταποίησης.

KANNABIO

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s