Καλές πρακτικές: Ιταλία

στις

Στην Ιταλία, το 2014 καλλιεργούνταν περίπου 1 290 εκτάρια με κάνναβη για βιομηχανικό σκοπό, ενώ το 1920 καλλιεργούνταν με κάνναβη πάνω από 90 000 εκτάρια (η Ιταλία ήταν η δεύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως).

Κύριος φορέας είναι η ASSOCANAPA, η Ιταλική Ένωση για την κάνναβη, ο ρόλος της οποίας είναι η ενθάρρυνση της καλλιέργειας κάνναβης.

Εθνικό νομικό πλαίσιο

Με πρόσφατο νόμο, το διάταγμα DECRETO-LEGGE 20 marzo 2014, n. 36 σχετικά με τις ιατρικές και τις ψυχοτρόπες ουσίες, απαγορεύθηκε η καλλιέργεια όλων των ψυχοτρόπων ουσιών, με εξαίρεση την κάνναβη που καλλιεργείται για την παραγωγή ινών και προορίζεται για βιομηχανική χρήση, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης.

Σύμφωνα με το υπόμνημα αριθ. 1/2002 του Υπουργείου Γεωργίας (MiPAAF), η βιομηχανική κάνναβη είναι επιλέξιμη για άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΓΠ, εφόσον πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

– περιεκτικότητα σε THC χαμηλότερη από 0,2%·

– χρήση πιστοποιημένων σπόρων των καταχωρισμένων ποικιλιών κάνναβης (κοινοτικό γραφείο φυτικών ποικιλιών)·

– ανάλυση της THC και έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές·

– δήλωση περί καλλιέργειας κάνναβης στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Ωστόσο, μολονότι η καλλιέργεια είναι δυνατή, υφίστανται γραφειοκρατικά εμπόδια που περιορίζουν τις δυνατότητες του τομέα. Για παράδειγμα, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας και λόγω κλιματικών συνθηκών, η περιεκτικότητα σε THC μπορεί να είναι ελαφρά υψηλότερη από 0,2 %.

Κατά κανόνα, η περιεκτικότητα σε THC της Cannabis sativa που έχει ψυχοτρόπο επίδραση μπορεί να κυμαίνεται από 1 % μέχρι 7 %.

Τελευταία, το ιταλικό Κοινοβούλιο συζητά επί σχεδίου νόμου σχετικά με την καλλιέργεια Cannabis sativa με υψηλότερα επίπεδα THC για ιατρική χρήση. Εκτιμάται ότι η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δημιουργήσει 10 000 νέες θέσεις εργασίας.

Βέλτιστες πρακτικές

Ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής αναφέρουμε τον περιφερειακό νόμο της Αιμιλίας-Ρωμανίας, σχετικά με τη στήριξη της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καλλιέργεια κάνναβης. Ειδικότερα, στο εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνονται η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους σπόρους και τις ποικιλίες, η παροχή εξοπλισμού για συγκομιδή και μεταποίηση κάνναβης και η εκπόνηση μελέτης της αγοράς.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, ορισμένες νεοσύστατες εταιρείες πρότειναν μια βιώσιμη κατοικία με μηδενικές εκπομπές, κατασκευασμένη από μίγμα κάνναβης και άσβεστου.

Ένα ενδιαφέρον σχέδιο που δρομολογήθηκε το 2003 ήταν το HEMΡ-SYS (Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αναβάθμιση βιώσιμου συστήματος παραγωγής για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κάνναβης: ολοκληρωμένη προσέγγιση για συστήματα ποιότητας), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρώπη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζων 2020».

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα του σχεδίου είναι να καταστεί κάθε παράγοντας της αλυσίδας παραγωγής ικανός να αξιολογεί αντικειμενικά την ποιότητα της παραγωγής του και να ενσωματώνει κάθε πτυχή σε ένα σύστημα στο οποίο η «ποιότητα» αποτελεί αποτέλεσμα τεκμηριωμένων και κοινών επιλογών. Οι γεωργοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια ποικιλία κάνναβης να σπείρουν και ποιες αγροτεχνικές μεθόδους να χρησιμοποιήσουν με βάση την τελική χρήση και, ως εκ τούτου, την τιμή της αγοράς στην οποία θα μπορούν να πωλούν. Οι βιομηχανίες διαχωρισμού και διαβροχής θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την ποιότητα των διαθέσιμων ινών και, ως εκ τούτου, θα γνωρίζουν σε ποιον βιομηχανικό κλάδο μπορούν να πωλήσουν τις ίνες για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χαρτιού ή σύνθετων προϊόντων. Ο παραγωγός των τελικών προϊόντων μπορεί να αξιολογεί τα δεδομένα ποιότητας από κάθε διαδοχικό στάδιο μεταποίησης και να τα χρησιμοποιεί σε μεταγενέστερο στάδιο στην πιστοποίηση ιχνηλασιμότητας των προϊόντων του. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας της κάνναβης μπορεί να εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζων 2020».

Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε από το Gruppo Fibranova για την παραγωγή τελικών προϊόντων από κάνναβη (ίνες, υφάσματα, πλαστικά, χαρτί, σύνθετα, μονωτικό υλικό κ.λπ) που είναι 100 % οικολογικά και βιοδιασπώμενα.

KANNABIO

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s